Weer thuis

Ik ben inmiddels al weer bijna een week thuis, maar het laatste artikel komt nog van de dag van de afsluitende viering. Tijd dus om de het allemaal nog even af te ronden met een verslag over de rest van de dagen.

Donderdag zijn we net als woensdag weer begonnen met catechese. Het onderwerp was deze keer ‘hoop’ en de presentatie werd gegeven door Mgr. van den Hende. Verder was er ook weer een mis. Zodra de mis was afgelopen was er nog even tijd om te eten, maar toen was het wel tijd om de stad in te gaan. De paus zou namelijk die middag aankomen. De Nederlandse groep had erg mooie plaatsen, het vak wat het dichtst bij de aanlegplaats van de paus lag. En nadat de paus was ingestapt kwam hij in de pausmobiel nog op 2 meter afstand langs ons rijden. Hoewel dit van te voren niet heel speciaal leek, bleek dit toch wel erg mooi te zijn, zoveel mensen die hem even willen zien en de emoties die daarna loskomen. Na de aankomst was er nog een kleine mis met de paus, het probleem was hier alleen dat er niets van te verstaan was omdat er erg veel doorheen werd gepraat. Daarom maar voor het einde met een groepje weggegaan om wat eten te halen en wat in Sydney rond te lopen.

Vrijdag begon de dag voor het laatst nog een keer met catechese. Deze keer gaf Mgr. de Jong de presentatie over het geloof. In de middag zijn we met een groep de stad weer in geweest, hier zijn we in de Sydney Tower geweest om vanaf een hoogte van 200 meter over de stad uit te kijken. Het uitzicht vanaf hier is erg mooi, en bijna elk punt van de stad was wel te zien. Omdat het bovenin de toren erg druk was duurde het wel even tot we weer naar beneden konden, en daardoor was het zodra we beneden waren al weer tijd om wat te gaan eten. Deze keer kangoeroe biefstuk, dit lijkt een beetje op normale biefstuk, maar is een stuk zachter, erg lekker.

Zaterdag was een belangrijke dag voor de WJD, het was de dag om naar Randwick Racecours te lopen. Een wandeling van ongeveer 12km. Hiervoor was de weg volledig afgesloten voor verkeer, en dan is het toch wel speciaal om over de harbour bridge te lopen, een brug die normaal vol is met auto’s, en het hele wegdek met z’n allen in beslag te nemen. Tijdens de wandeling is er veel gepraat en gezongen, wat de afstand toch wel een stuk korter doet lijken, voor mijn gevoel waren we er zo. Eenmaal aangekomen hebben we matjes uitgerold en zijn gaan uitrusten van de wandeling. Waarna er in de avond nog een avondwake was, hierbij kreeg iedereen kaarsen uitgedeeld wat een erg mooi effect gaf. Hierna hebben we nog wat zitten praten en dansen bij de optredens die er waren. Bij het praten kwamen er ook nog mensen uit Australië en Canada bijzitten en hier hebben we ook interessante gesprekken mee gehad.

Toen ik de volgende dag weer wakker werd was de zon al op, dat scheelde al flink in de temperatuur al was het nog steeds wel redelijk koud. Ik ben toen maar begonnen met m’n spullen inpakken omdat die toch niet meer nodig waren. En zodra dat gebeurd was, was het al niet echt koud meer. Ook begon de eindmis toen bijna, dus tijd om naar de rand van het veld te lopen. Hier bleek de paus alweer vlak langs te rijden, foto’s zijn helaas mislukt maar het blijft toch een mooie ervaring. De viering was erg mooi, gewoon omdat er zoveel mensen meedoen en meezingen. Aan het eind werd bekend gemaakt dat de volgende WJD over 3 jaar in Madrid zal zijn, dit gerucht ging al een tijdje rond. Verder zijn we terug gelopen en hebben we verder weinig meer gedaan behalve uitrusten, het waren 2 vermoeiende dagen geweest.

Maandag zijn we nog met een groepje van 4 naar de dierentuin geweest, hier gingen we naar toe met de pont wat op zich al een leuke manier van reizen is, want dan is alles toch weer van een ander punt te zien en heb je ook een goed overzicht van de skyline van Sydney. In de dierentuin zijn er dingen die veel op Blijdorp lijken, zoals het Oceanium, maar er zijn ook dingen die totaal anders zijn. Zo is er erg veel aandacht besteed aan kangoeroe’s en koala’s. Bij de kangoeroe’s loop je zelfs door het verblijf heen waardoor ze ook naar je toe kunnen komen. Deze nacht sliepen we in het Olympisch Stadion in een grote zaal, jammergenoeg heb ik geen tijd meer gehad om in het olympisch zwembad te zwemmen want dat scheen erg mooi te zijn.

Dinsdag zijn we nog naar de Blue Mountains geweest, een erg mooi natuurgebied wat ook redelijk vochtig is, zo zijn er aardig wat watervallen, maar ook de lucht is doordat de bomen al het zonlicht tegenhouden. Het uitzicht als je soms naar beneden kijkt is ook erg mooi, doordat je eigenlijk alleen maar rotsen en planten ziet.

Woensdag was een grote reisdag, we moesten om half 6 al opstaan omdat de bussen om half 7 al moesten vertrekken. Uiteraard duurde dit wat langer, maar rond kwart over 7 waren we wel onderweg. De reis zelf was 950km, van Sydney naar Ballarat. Toen we aankwamen was het inmiddels al 9 uur ‘s avonds, terwijl in de planning stond 7 uur, en de gastouders hadden al die tijd staan wachten, maar dit was totaal geen probleem. Ik zat samen met Ruud Vink bij Reiny en Cheryl, Reiny komt uit Nederland maar woont inmiddels al 56 jaar in Ballarat, maar toch kende hij nog wel wat nederlandse woorden.

Donderdag zijn we met de groep naar Souvereign Hill geweest, dit is een soort van openlucht museum waar een tijdverschil van 10 jaar (1850 tot 1860) wordt uitgebeeld door voorin het park oud te beginnen en verder naar achteren het steeds ouder te maken. Het draait dan vooral om het goud delven, maar ook dingen als scholen, kerken en entertainment als een bowlingbaan zijn te zien. In de middag kregen we nog een toespraak van de burgemeester van Ballarat en daarna was er nog een mis in de kathedraal van Ballarat.

Vrijdag zijn we naar Melbourne geweest, deze stad lijkt qua bouwstijl op Rotterdam. Doordat het een aardig eind rijden was hebben we maar weinig tijd gehad om in de stad rond te lopen, na een goede lunch zijn we gaan kijken in de kathedraal en toen was het alweer tijd om terug te gaan. ‘s avonds kregen we nog een dinner aangeboden van de universiteit van Ballarat, dit was erg lekker, en ook gezellig.

Zaterdag hebben we over de Great Ocean Road gereden, hier kom je langs plaatsen als the twelve apostles, dit zijn erg mooi gevormde rotsen in de oceaan. De volgende stop was Apollo Bay, hier zou een mis zijn, maar deze ging op het laatste moment niet door, daardoor hebben we even door het stadje gelopen, maar hier was ook niet veel te beleven.

Zondag was een dag om met het gastgezin door te brengen, wij waren uitgenodigd om bij Carmen en Yulis in het gastgezin langs te komen waar we langs zijn geweest op een kangoeroe boerderij, en hebben gebarbecued.

Maandag was het al weer tijd om de gastgezinnen gedag te zeggen. We zijn nog naar het wild-life park geweest, een soort kleine dierentuin. Hier waren we redelijk snel uitgekeken waardoor we nog even in het centrum van Ballarat zijn gaan rondlopen. En toen was het jammer genoeg alweer tijd om te vertrekken uit Australië, eerst een busreis van 12 uur terug naar Sydney en daarna nog 24 uur in een vliegtuig.

Het is een erg mooie tijd geweest die ik zeker niet had willen missen. En ik hoop er in Madrid weer bij te zijn.

One Response to “Weer thuis”

  1. hilde van meurs says:

    Hoi Jeroen, bedankt dat je toch nog veel van je belevenissen hebt opgeschreven. Zo hebben we toch meegereisd!!Heel speciaal om de Paus zo dichtbij langs te zien komen. Fijn dat jullie genoten en zoveel gezien hebben. BEDANKT!!!

Leave a Reply